Kysané zelí ve sklenici

Kysané zelí ve sklenici návod

Domácí kysané zelí ve sklenici si můžeme naložit, kdykoliv na něj dostaneme chuť. Jeho příprava je snadná a rychlá.

Ingredience na kysané zelí ve sklenici:
      • hlávka zelí (asi 1,5 kg nakrouhaného zelí)
      • 2 lžičky soli
      • 1 lžička drceného kmínu
      • 2 šroubovací sklenice o obsahu 720 ml nebo jedna větší
Příprava receptu na kysané zelí ve sklenicích:

Ze zelí odstraníme špatné listy, rozkrojíme napůl, nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky a dáme do větší plastové mísy.

Přidáme sůl a kmín, dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

 

nakrouhane-zeli

Zelí rukama stlačujeme do kuliček, abychom vytlačily vzduch a plníme do sklenic. Ve sklenicích zelí také dobře stlačíme, skončíme asi 3 cm pod hrdlem sklenice. Na povrch můžeme přidat pár proužků červené papriky, které zelí obarví a trochu ochutí.

Po té sklenice uzavřeme (víčko utáhneme lehce). Já dávám nakonec pod víčko pružinu, která zelí stlačí a po té upevním víčko.

Pružina pod víčko na stlačení zelí

Pružina pod víčko na stlačení zelí

Zelí necháme kvasit při pokojové teplotě asi 7 dní. Pod sklenice musíme dát misku nebo talíř, protože při kvašení většinou šťáva přeteče.

Když usoudíme, že je zelí dobře vykvašené (můžeme přidat třeba ještě dva dny), zelí uložíme do lednice, čímž zastavíme kvasný proces a můžeme ho průběžně konzumovat nebo dále zpracovávat.

Toto zelí je výborné na přípravu zelné polévky, dušeného zelí, segedínského guláše, do zelných salátů nebo jen tak uzobávat. Zelí je vždy po ruce a když dojde, jednoduše si můžeme připravit další várku bez větších problémů a nároků na místo.

Poznámka k receptu na kysané zelí ve sklenicích
Do sklenic můžeme přidat křen, cibuli, zázvor nebo jablko. Na povrch zelí můžeme vložit kousek chlebové kůrky, která urychluje mléčné kvašení. Potom budeme mít zelí hotové dříve. Při kvašení musí být zelí pořád ponořené, aby k němu neměl přístup vzduch.
Ještě malá poznámka k pružině na stlačení zelí: Koupila jsem jí jednou na výstavě „ZAHRADA ČECH“ v Litoměřicích. Kdyby měl někdo zájem prodává jí firma Reproplast. Mají tam i spoustu jiných užitečných vychytávek do domácnosti.
Související články a recepty:

3 komentáře na Kysané zelí ve sklenici

  1. Jana napsal:

    Kysané zelí miluji. Zelí také nejraději nakládám do sklenice, kvůli omezeným možnostem na místo.Svou roli hraje i zpracování malého množství kysaného zelí. Ještě si pamatuji, když babička nakládala zelí do kameninového zeláku. Byla to bašta. Dobrej fígl s tou pružinou.:-)

  2. jarda napsal:

    Prosím o názor, je lepší zelí ve sklenicích omnia nebo se závitem? Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *